OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Vil bruke kommunene for å undergrave Siv og Erna

– Vårt mål er at dette valget skal bli et vendepunkt i kampen mot forskjells-Norge. Vi vil bruke kommunene til å undergrave Siv og Ernas politikk for økte forskjeller, sa Bjørnar Moxnes da han og partisekretær Mari Eifring møtte pressen i forkant av landsmøtet.

I dag la Rødt fram en fire-punkts plan for hvordan lokalvalget kan brukes for å stoppe regjeringas politikk, hvis de får velgernes tillit ved valget.

– Den dårlige nyheten er at Siv og Erna forsterker forskjells-Norge i rekordfart. Den gode nyheten er at det er mulig å bruke kommunestyrene til å undergrave dem. Det har vi sett i kampanjen Rødt har ført i kommunene denne vinteren, for å sikre at kommune og fylke som arbeidsgiver ikke øker bruken av midlertidige stillinger.

– For oss er det veldig inspirerende å se at vi kan sette regjeringas angrep på Arbeidsmiljøloven ut av spill, i kommune etter kommune. Folk trenger ikke å vente to år til for å påføre Siv og Erna et nederlag. Det er mulig allerede til høsten.

Sammen med partisekretær Mari Eifring presenterte han Rødts plan for å gjøre dette – i kommuner og fylker:

1. Faste ansettelser i kommunen
Rødt vil videreføre kampanjen for faste stillinger, reise forslaget i nye kommunestyrer og fylkesting.

2. Lavere lønn og honorarer for politikere og kommunetopper
Konkret vil Rødt at lønninger for kommunepolitikere og kommunale toppledere knyttes til snittet blant dem som jobber i kommunesektoren. Det kan gjøres ved at man setter et tak for lederlønnsnivået, for eksempel maks. 50 % over snittlønna.

– Akkurat hvordan det gjøres er vi fleksible på, så lenge vi får mekanismer som minsker forskjellene, sier Bjørnar Moxnes.

3. Profittfri velferd
Målet er at kommunene skal bygge opp barnevernstiltak, barnehager og sykehjem i kommunal regi eller i samarbeid med ideelle non-profit, og at vi dermed kan kutte ut de kommersielle. Det vil undergrave regjeringas ønske om mer privatisering.

– Dette er viktig for å motvirke forskjells-Norge, for når du lager butikk av velferden får du eiere som tjener seg rike, mens de ansatte får dårligere lønn og pensjon, understreker Moxnes.

4. Gratis barnehage og SFO

– Det er sjelden en regjering med et pennestrøk gjør 5000 barn fattigere, slik de mørkeblå gjorde med kuttet i barnetillegget for uføre. Akkurat det kan vi ikke endre, men vi kan gjøre noe for å motvirke. Vi kan jobbe for å gi dem gratis barnehage og SFO.

Det er et klasseskille i barnehage og SFO få snakker om. SFO er dyrt, noen steder koster det over 9000 med tre barn i SFO (TV2). I Oslo går alle barn i bedrestilte strøk på SFO, på østkanten går under halvparten. Det handler om at de ikke har råd (Aftenposten Oslo By).

– Gratis SFO gjør at alle barn får bli med. Det er en mye bedre løsning enn å kaste ut barn fra familier som har dårlig råd, slik de gjorde i Bergen, sier Moxnes, og minner om at Rødt var de eneste som kjempet imot i Bergen: 180 barn kastet ut av barnehage og SFO (NRK).

Les mer om landsmøtet i Rødt her.

Vi trenger din støtte, klikk her for å gi en pengegave.